Привет, Гост
Трябва да се регистрирате преди да може да публикувате на нашия сайт.

Потребителско име
  

Парола
  

Търси форуми

(Разширено търсене)

Форумни статистики
» Членове: 13
» Последен член: diezz
» Форумни теми: 26
» Форумни публикации: 38

Пълна статистика

Онлайн потребители
В момента има 3 потребители онлайн.
» 0 Член/а | 3 Гост/и

Последни теми
МК Доверие София
Форум: Болници в България
Последна публикация: diezz
2019-02-24, 04:57 PM
» Отговори: 1
» Разглеждания: 464
Как контролирам моят рефл...
Форум: Лечение на Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ
Последна публикация: ivaylo
2019-02-11, 01:50 PM
» Отговори: 3
» Разглеждания: 363
Информация за превод
Форум: Статии и информация за Nissen Fundoplication / Нисен Фундопликация / Операция против рефлукс
Последна публикация: Stefanparavaov
2019-02-03, 07:14 PM
» Отговори: 1
» Разглеждания: 611
ГЕРБ - симптоми, развитие...
Форум: Оплачи се от Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ
Последна публикация: petervv
2018-11-29, 09:01 AM
» Отговори: 4
» Разглеждания: 572
Херния
Форум: Статии и информация за Хиатална Херния
Последна публикация: hello
2018-11-08, 04:07 PM
» Отговори: 3
» Разглеждания: 537
Най - добрата билкарница ...
Форум: Народно лечение / Билки против Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ
Последна публикация: hello
2018-01-21, 07:38 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 721
Помага ли оцетът при кисе...
Форум: Народно лечение / Билки против Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ
Последна публикация: hello
2018-01-20, 10:46 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 522
Какво да пием при киселин...
Форум: Други / Общи теми за Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ
Последна публикация: hello
2018-01-18, 10:36 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 671
Ефективен ли е магнезият ...
Форум: Други / Общи теми за Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ
Последна публикация: hello
2018-01-17, 04:58 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 727
Може ли дъвката да ви пре...
Форум: Народно лечение / Билки против Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ
Последна публикация: hello
2018-01-16, 06:02 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 554

 
  Как контролирам моят рефлукс без лекарства
Публикувано от: ivaylo - 2019-02-07, 08:30 PM - Форум: Лечение на Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ - Отговори (3)

Привет колеги по неволя. Неволята ни събра, но ви пиша с добра новина - има надежда Smile

Започнах осми сезон с рефлукс и хапчета всеки ден, та реших тази година да направя по-детайно проучване как лекуват рефлукс по широкия свят, изчетох много материали, изгледах доста видеа, изпробвах туй онуй и от известно време спрях напълно лекарствата, надявам се завинаги.

Много от съветите сигурно се повтарят със съветите в другите теми, но аз ще спореля само личният си опит и какво съм пробвал върху себе си.

Започвам с нещата, които дават най-добър и най-бърз резултат - ябълки, банани, ябълков сайдер (apple cider vinegar, не знам дали на български има по-добър превод, четох всичките материали на английски) и дъвка от женско биле.

Най-приятната част - ябълките и бананите. Хапвам половината плод преди всяко хранене, другата половина след. Само половинки, защото се стремя количеството храна във всяко хранене да е малко. Двата плода съдържат вещества, които подпомагат дейността на стомаха. По-научно не мога да го обясня, който има желание, ще си го намери в интернет. Не чувствам никакво дразнение от рефлуска след хранене. Преди взимах Гавискон, но мисля можете да се съгласите, че е далеч по-приятно с плод. Другото нещо, което правя непосредствено след хранене, е дъвчене на дъвка. Отделя се повече слюнка, което подпомага храносмилането.

Една супена лъжица оцет разтварям в чаша вода преди хранене. Може да скочите и на 2 лъжици, ако ви понася.
Оцетът го пия 20-30 минути преди хранене, а непосредствено преди това дъвча дъвка от женско биле. Тя подпомага естествената защита на стомаха и хранопровода от киселините. Задължително трябва да се дъвчи преди хранене, защото след това ефектът е минимален. Много съм доволен от тази комбинация.

Оцетът и дъвката взимам от магазин Балев, излизат околи 13 лева общо.

Много хвалят мелатонинът. Евтин е и освен всичко друго, подполага съня. Трябва да се внимава, защото не може да се взима продължително време.

Лъжица мед сутрин и вечер. Както казва народът, смазва гърлото. Медът има много здравословни ползи, при мен облекчава дразнението в хранопровода, ако има такова.

Джинджифил. Имам джинджифил на прах и слагам по малко в чая. Облекчението от джинджифила също е умерено, защото изисква повече време, за да се натрупат ползите от него, но в комбинация с другите неща, ефектът се наслагва. Освен това, има много други здравословни ползи, така, че си заслужава да се добави към ежедневието. Препоръчват да се прави чай с три резена от корен на джинджифил, но още не съм пробвал. Прах от джинджифил струва стотинки. Пия го между храненията, когато усещам някакво дразнение от рефлукса и облекчава.

В сферата на малко по-скъпите помагала - пробиотик, храносмилателни ензими и калциев цитрат.

Пробиотиците също имат много ползи, препоръчвам два пъти в годината. Аз лично взимам дори три пъти понякога.
Добри са лактофлор био плюс и омнибиотик 10. Вторите са значително по-скъпи и стигат за по-малко време. И двата варианта съм пробвал - доста са добри.

Храносмилателни ензими си взимам от Now Foods. 35 лева излизат, ама здравето цена няма. Пия по 2 на ден, преди обяд и преди вечеря, така една опаковка ми стига за 45 дни. Можете да пробвате и с по-евтини, генерално продуктите на Now Foods са надценени, но са и доста високо качество.

Калциев цитрат също взимам на Now Foods. Не помня цената, но пак излиза нещо от сорта на 30-40 лева. След като изпия първата опаковка, ще проуча по-бюджетен вариант. Комбинация от калции, магнезий, цинк, витамин Д и някакви други. Изредих само тези, защото сами по себе си имат много здравни ползи и си заслужават дори и за хора, които не страдат от рефлукс. Пия го то скоро и в комбинация с другите неща, не мога да преценя колко е ефикасен, но мисля, че си заслужава за общото здраве.

Масло от риган. С него трябва да внимавате, защото е много силно. Действа антибактериално, а проблемът с киселините е пряко сързан с бактериите в корема. Слагам 2 капки в капсула и пия, без капсула е прекалено силно. Може да се намери за 23-24 лева.

На последно място, нещо, което не съм пробвал, пазя си го като финална мярка, ако горните не дадат резултат - Betaine HCL с пепсин. Много лекари на запад твърдят, че рефлуксът не се получава заради прекалено много киселини, а обратното - защото са прекалено малко, pH-то на стомаха се покачва и това връща киселините обратно. Не съм го пробвал още, но мисля тези дни да взема. Гледам в ремедиум има вариант от 18 лева.

Относно начина на живот, не пия никакъв алкохол, не пуша, спрях, надявам се временно кафето и сладкото и никакъв джънк. Деля си порциите на 2 половинки, обяда и вечерята, и ги ям на два пъти през 1-2 часа, за да не издувам стомаха.

Също така отслабнах. Пресата се очертава все по-добре и по-добре. Мазнини, освен подкожно, се натрупват и около органите. Ако изгорите част от тях, ще има повече място за стомаха и по-малко притискане, което ще намали връщането на киселини.

Има дихателни упражнения, упражнения за диафрагмата, упражнения за сваляне на стомаха по-надолу и хиатална херния. Херния нямам, но препоръчвам да си намерите в интернет упражнения и да ги прилагате. Добавят към ефекта на другите неща. Има и упражнения за стягане на езофагиалния сфинктер. Някои източници твърдят, че той не може подлежи на трениране, но не пречи да опитате.

Това е от мен за сега. Откакто пия оцет и дъвча дъвката от женско биле, плюс ябълка или банан преди и след всяко хранене, дъвка след хранене, не съм пил лекарства. За сега работи, надявам се в комбинация с по-щадящ начин на живот, да даде дългосрочен резултат.

Успех на всички, има надежда Smile

Принтирай

  ГЕРБ - симптоми, развитие, съвети
Публикувано от: petervv - 2018-11-28, 03:31 PM - Форум: Оплачи се от Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ - Отговори (4)

Здравейте!

От около 15 години започна да ми се връща храна след хранене - предимного когато съм прекалил или съм консумирал течности заедно с храната. Тогава още бях дете и не обръщах такова внимание...ходих на лекар, казаха ми, че това е ГЕРБ, но тъй като нямах нито парения,болки,бучки и каквито и да било оплаквания, освен връщането, игнорирах болестта до преди 1 седмица.
Не съм прекалил нито с храна, нито с алкохол...единственото което откроявам е, че от 1 седмица преди това започнах да хапвам отново люто (бях го спрял заради болки в стомаха преди около година). Започнах да усещам тази така наречена бучка в гърлото и всичко, което хапна, връщах почти веднага...поуплаших се, тъй като тези симптоми никога не съм ги имал до момента и посетих< смея да кажа доста добър гастроентеролог, който ми обясни че това са симптоми точно на ГЕРБ и ми изписа Еманера 40мг 2 х 1 на ден за 1 месец. Вчера започнах с хапчетата, като правих и тест за хеликобактер  - отрицателен. Днес обаче понаваля снях, и пих кафе и ядох домати за обяд и сега гърлото ми дере, все едно съм болен...сега ще започна и строго да се пазя от всички мазни и кисели храни ( и без друго го правя, тъй като ходя на фитнес и намалих теглото си доста ) фитнеса също го спирам за малко, защото май физическата активност не ми се отразява добре в момента...днес заваля сняг, реших да поразрина пътека до вратата и сега ми е по-зле, като дори усетих привкус на кръв в слюнката и се уплаших допълнително...
Лекарката ми даде направление за гастроскопия, от която малко се притеснявам на този момент и мисля да пропусна и да дам шанс на лекарствата...ако те не помогнат ще отида със сигурност и на гастроскопията.
Моля за коментари и мнения на други хора, като най-много се стреснах от вкуса на кръв в слюнката ми - случва ми се за за 2-3 път за 15-те години като е точно за 1-2 храчки и го свързвам с физическото напрягане ( в случая от чистенето на сняг ). Никога не съм имал кръв в храчката, при болести, кашлици, урина, изпражнения...само този вкус, идващ от гърлото ми сега при това обостряне на ГЕРБ.

Стана дългичко, така че благодаря и на търпеливите, които изчетоха текста.

Поздрави,
Петър Вълчев

Принтирай

  Херния
Публикувано от: seoseo88 - 2018-10-28, 08:14 PM - Форум: Статии и информация за Хиатална Херния - Отговори (3)

Здравейте, след няколко месеца ще ми се наложи операция от Хиатална Херния...
Кога хиаталната херния е за операция и колко може да се изчака? 
Ако може препоръка за добър лапароскопист във Варна или в краен случай София? 
Колко е рискова самата операция?

Принтирай

  Най - добрата билкарница в София
Публикувано от: hello - 2018-01-21, 07:38 PM - Форум: Народно лечение / Билки против Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ - Без отговори

Ако искате първо да опитате с билки или се интересувате как работи някоя билка и дали може да ви помогне за рефлукс, тук има една мадама, която много разбира нещата и може да ви помогне след като и обясните какво и как се чувствате:

Билкарница
София кв.Лозенец, ул."Димитър Хаджикоцев" 35-37
088 973 8531
https://www.facebook.com/bilkarnica.bg/


лечение с билкигастроезофагеален рефлукс лечение с билкирефлукс билки

Принтирай

  Помага ли оцетът при киселинен рефлукс
Публикувано от: hello - 2018-01-20, 10:46 PM - Форум: Народно лечение / Билки против Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ - Без отговори

Ябълков оцет и…киселинен рефлукс
Традиционно, ябълковият оцет се приготвя от пресни и добре намачкани ябълки. Специални бактерии и закваска се добавят, за да се ферментира течността. В началото самата течност прилича на обикновено ябълков сайдер и то с високо съдържание на алкохол. Но времето и ферментацията превръщат алкохола в оцет. 

Екологично чистият ябълков оцет и пресните ябълки могат еднакво да ферментират по натурален път. По време на ферментация те придобиват мътен и кафеникав оттенък. Ферментацията реално слага край на свежестта на една или повече ябълки, а остатъците от плода, обикновено, откриваме на дъното на бутилката на оцета под формата на утайка и именно тя е свидетелство за високото качество на продукта. Пастьоризираните ябълкови оцети нямат налична утайка на дъното си, защото не са био.
 
Смята се, че точно тази утайка е богата на полезни вещества като ензими, протеини и пектин. Ето защо органичните производни на ябълката като плод се смятат за изключително полезни за здравето, включително и при наличие на киселинен рефлукс. 

Какви са ползите от ябълковия оцет?
Оцетното вещество в ябълковия оцет носи изключително много ползи за здравето. За някои хора киселинният рефлукс би могъл да е резултат от ниското съдържание на стомашни сокове. Ябълковият оцет веднага би им помогнал, като предостави естествени киселини за храносмилателния тракт, от които той реално се нуждае. Тези киселини са ефективни и срещу редица вредни бактерии в стомаха, а също така действат и антибиотично срещу микробите.
 
Ябълковият оцет е изключително полезен и за хора с диабет, които трябва постоянно да следят нивото на кръвната си захар. Накратко, оцетът от ябълки позволява да се преодолее инсулиновата резистентност, което пък дава възможност на инсулина да активира глюкозата в тялото и тя да се усвоява правилно, тоест да се избегне увеличение на кръвната захар. 

Ползи 
1. Свежият, тоест непастьоризираният ябълков оцет съдържа утайка, която е богата на протеини. 
2. Ябълковият оцет допринася за образуването на повече киселини за стомашния тракт. Ако при вас киселинният рефлукс се е образувал поради липсата на такива киселини, то тогава оцетът би ви помогнал. 
3. Оцетната киселина в ябълковия оцет унищожава вредните бактерии и свободните радикали в тялото.
 
Какво казват изследванията по въпроса
Ябълковият оцет може да подобри състоянието на хората с киселинен рефлукс и без необходимост от прием на допълнителни лекарства, а също така и с минимален риск от странични ефекти. Все пак, имайте на предвид, че този извод не е подкрепен с достатъчно научни изследвания. 
Според едно такова става ясно, че свежият и екологично чистият ябълков оцет може да ви защити от така неприятните киселини. Изводът обаче следва да се подкрепи с допълнителни проучвания, а именно в частта с реалното действие на оцета върху киселинния рефлукс като цяло. 

Как да консумираме ябълков оцет, за да облекчим киселинния рефлукс 
Пробвайте да облекчите част от симптомите на киселинния рефлукс  с консумацията на ябълков оцет, но не забравяйте – няма реална гаранция, че ще успеете напълно да се излекувате от болестта. Все пак, оцетът ще ви даде известно облекчение така, както много други домашни средства биха могли, като подпомогнат да се установи един нормален баланс на стомашното pH, а с това и да се неутрализира производството на стомашни сокове. 
Смята се, че е добре да започнете с не толкова голям прием на ябълков оцет, като едновременно с това той трябва да е разреден с вода. Такъв метод е ефикасен за справяне с чувството на изгаряне в гърлото. 

Ябълковият оцет ще предотврати и разрухата на зъбния емайл, но за тази цел трябва да го консумирате през сламка, ако е възможно. 
Много хора намират обаче ябълковия оцет за прекалено силен като вкус поради неговата киселинност. Ето защо, ако вие не можете да го понесете, просто го разреждайте с мед. 

Рискове и специални предупреждения 
Сред хората, прибегнали до ябълковия оцет като терапия, има и такива, страдащи от странични ефекти. Те включват:
• Ерозия на зъбите
• Стесняване на кръвоносните съдове
• Възпаление на гърлото
• Увеличено ниво на калия в тялото
Страничните ефекти се засилват най-вече, когато оцетът се консумира в чист вид или в големи количества. 

Рискове
1. Ябълковият оцет може да намали или влоши действието на някои лекарства, включително диуретичните, разхлабващите, както и тези, предназначение за сърдечно-съдови заболявания. 
2. Не е препоръчително да консумирате ябълков оцет в случай на язва, защото той само ще влоши положението. 
3. Пиенето на ябълков оцет, дори и разреден с вода, може да повреди зъбния емайл. Ето защо експертите препоръчват да се приема със сламка. 

Други опции за третиране на киселинен рефлукс
Консервативните терапии за киселинен рефлукс обикновено включват както лекарствени продукти без рецепта, така и такива със. Отделно, към тях се добавя и план за промяна на някои навици в ежедневието.
 
Третирането на киселинен рефлукс с лекарства включва следните препарати:
• Антациди, за да бъдат неутрализирани киселините
• H2 блокери от типа фамотидина, за да блокира рецепторите в стомаха, който произвежда стомашни сокове
• Инхибитори на протонна помпа от топа на омепразола, който намалява производството на стомашни сокове. 
От друга страна, въпросните промени в начина на живот с цел третиране на киселинен рефлукс са следните:
• Преминаване към по-малки порции 
• Избягване на храни и напитки, които причиняват киселини 
• Отказване на цигарите
• Избягване да се ляга веднага след хранене 
• Повдигане на позата ви по време на сън

Какво да направим още сега 
Въпреки че за ползите от ябълковия оцет се говори нашироко и повсеместно, няма реално научно изследване, което да доказва конкретно ползата му в лечението на киселинен рефлукс. Ако решите все пак да прибегнете към него, не забравяйте следното:
• Консумирайте ябълков оцет в разумни, малки количества. 
• Разреждайте винаги ябълковия оцет с вода
• Задължително се консултирайте с лекуващия си лекар предварително, за да може той да прецени дали ябълковият оцет ще ви помогне, или ще влоши състоянието ви. 
Винаги съчетавайте терапията си срещу киселинен рефлукс с експертното мнение и съвети на медицинско лице. Само лекарят ви знае какво може да ви помогне, но и какво може да доведе до влошаване на вашето състояние.

Принтирай

  Информация за превод
Публикувано от: hello - 2018-01-20, 10:39 PM - Форум: Статии и информация за Nissen Fundoplication / Нисен Фундопликация / Операция против рефлукс - Отговори (1)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1357166/
https://www.hon.ch/OESO/books/Vol_3_Eso_...RT151.HTML
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3699043/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374345/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761380/

Принтирай

  Какво да пием при киселинен рефлукс?
Публикувано от: hello - 2018-01-18, 10:36 PM - Форум: Други / Общи теми за Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ - Без отговори

Преглед на проблема
Ако страдате от киселинен рефлукс или от така наречената гастроезофагеална рефлуксна болест, добре е да избягвате определен тип храни и напитки в своя дневен хранителен режим. Здравословният проблем, за който говорим, предизвиква стомашни киселини, които в последствие се връщат в хранопровода, а както се досещате, това съвсем не е добре за вашия метаболизъм и общо физическо състояние. 

По своята същност, гастроезофагеалната рефлуксна болест се влияе най-вече от това, което консумирате. Симптомите й включват кашлица, гадене и повръщане, дрезгав глас. Честите пориви за оригване, възпаленото гърло и регургитацията са също често срещани при синдрома на киселинния рефлукс. За да облекчите състоянието си, добре би било да включите, респективно да изключите някои храни и напитки в своята ежедневна диета. 
Така например, кафе, газирани напитки и сокове със силно киселинно съдържание са на върха на дългия списък с най-неподходящите напитки за вас. 

Билков чай
Билковият чай подпомага правилното функциониране на червата и успокоява редица стомашни проблеми като газове и гадене. Задължително пробвайте да пиете редовно билкови чайове без съдържание на кофеин, като избягвате обаче тези със съдържанието на мента. Ментата, между другото, още повече дразни стомаха с киселинен рефлукс. Лайката, женското биле, червеният бряст и ружата са идеалните домашни средства за намаляване на симптомите в случай на гастроезофагеална рефлуксна болест. 

Женското биле увеличава слузното покритие на стомашната езофагиална обвивка, което пък на свой ред, успокоява цялостния ефект от стомашните киселини върху организма. Все пак, имайте на предвид, че няма реални научни доказателства за подобна ефективност на билките ружа, чая от копър или този от папая. 

Когато ползвате домашно изсушени билки, за да приготвите чай, винаги го приготвяйте в следното съотношение: една чаена лъжичка сухи билки към 1 чаена чаша вряла вода. Дръжте така запарката за поне 5-10 минути, похлупена с чинийка отгоре. Ако ползвате обаче корените на дадена билка, добре е тази продължителност да е около 20 минути. За най-добри резултати, пийте по 2-4 чаши дневно от така приготвения чай. 

Внимавайте с чайовете, защото някои билки могат да си взаимодействат по не толкова здравословен начин с предписани ви лекарствени продукти, така че задължително говорете с лекаря си, преди да започнете такъв тип лечение.
 
Обезмаслено или нискомаслено мляко
Кравето мляко е доста тежко за хора с храносмилателни проблеми, а освен това, може да съдържа прекалено голямо количество мазнини за слабия ви стомах. Като всички други храни с високо съдържание на мазнини, пълномасленото краве мляко би могло да отпусне долния езофагиален сфинктер, което пък води до влошаване на стандартните симптоми при синдрома на киселинния рефлукс. Ако все пак държите да консумирате продукти от краве мляко, спрете се на такива с ниско съдържание на мазнини, тоест ниско маслени.
 
Растителни млека
За хората с непоносимост към лактоза или за тези, които имат сериозни оплаквания на установен киселинен рефлукс, съветваме да пробват растителните млека като заместител на животинските млечни продукти. Добрата новина е, че в днешни дни, такива млека се намират лесно. Такива, например, са:
• Соево мляко 
• Бадемово мляко 
• Ленено мляко 
• Кокосово мляко 
• Мляко от кашу

Да вземем бадемовото мляко за пример. По своята същност, то има така наречената алкална композиция на своя състав от вещества, която композиция подпомага неутрализирането на киселините в стомаха, тоест успешно успокоява симптомите на киселинния рефлукс. Соевото мляко пък съдържа много малко мазнини и за това е идеалният избор за хора с гастроезофагеална рефлуксна болест. 

Карагенан е популярна хранителна добавка в храните, изключващи в съдържанието си лактоза и всякакви производни на основните млечни продукти, но пък не се приема никак добре от раздразнен стомах. Ето защо, когато избирате млечни продукти за диетата си с гастроезофагеална рефлуксна болест, четете етикетите и се старайте да избегнете въпросната съставка в менюто си.
 
Плодови сокове 
Цитрусовите сокове и други подобни сокове, като например ябълковия или този от ананас, са изключително киселинни и често точно те са първоизточниците за появата на киселинен рефлукс. Другите сокове са с по-малко съдържание на киселини и не раздразняват толкова много стомаха, респективно не отключват симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест. Добри варианти за сок са следните:
• Сок от моркови
• Алое вера
• Зелев сок
• Пресни сокове, направени от храни с ниско съдържание на киселини като пъпеш, спанак, краставица, круша или цвекло 
Тъй като доматения сок дразни стомаха при наличие на киселинен  рефлукс, изключете го от дневното си меню на всяка цена. 

Смутита 
Смутитата са изключително здравословни напитки за хората, които искат да увеличат приема на полезни минерали и витамини в дневното си меню. Освен това, те са и изключително благоприятни за хора с киселинен рефлукс. Когато приготвяте смути обаче, старайте са да включвате плодове с ниско съдържание на киселини, тоест изборът ви тук е същият като при избора за плодове за прясно изцедени сокове – например, круша или диня. Също така, включвайте зеленчуци от типа на спанак или къдраво зеле. 

Задължително пробвайте простичката рецепта за смути от спанак и авокадо. Друга приятна на вкус опция за вашия здравословен проблем е и веганската рецепта за смути със зелен чай и грозде. 

Вода
Понякога, най-простичкото разрешение е най-правилното за един проблем, включително и здравословен. Да направим едно уточнение тук. Нормалното pH на водата е неутрално или 7, като последното позволява да се увеличи нивото на pH в едно блюдо с определено съдържание на киселини. Ето защо някои лекари съветват да се пие алкална вода. С нея ще намалите стомашните киселини, а от там и ще контролирате гастроезофагеалната рефлуксна болест. 

Не забравяйте обаче и че пиенето на прекалено много вода може да наруши минералния баланс в тялото ви, което пък ще доведе до увеличаване на риска от докарване или засилване на вече наличен киселинен рефлукс. Също така, прекалено много вода би могло да доведе и до други форми на дискомфорт – например, запек и подуване на стомаха. 

Кокосова вода
Неподсладената кокосова вода би могла да е още един прекрасен избор за хората с киселинен рефлукс. Тази напитка е чудесен източник на полезни електролити, какъвто е жизнено важният калий. Електролитите поддържат нормалния  pH баланс в тялото, което пък си е изключително благоприятно за вашето състояние. 

Напитките, които да избягваме 
Редица напитки биха могли да влошат синдрома на киселинния рефлукс, поради което задължително трябва да бъдат избягвани. Примерите тук включват плодовите сокове, всякакви кофеинови напитки, а също така и газираните. 
Цитрусови сокове 
Цитрусовите сокове са по природа с високо съдържание на киселини и с това си съдържание те влошават вашето състояние. Такива сокове, например, са следните:
• Сок от лимон 
• Портокалов сок
• Сок от мандарини 
• Сок от лайм 
• Сок от грейпфрут 

Цитрусовите киселини, които по принцип, присъстват в цитрусовите сокове, силно дразнят хронопровода. И ако стомахът има защитна стена срещу тях, хранопроводът няма такава. 
Когато си купувате цитрусови сокове, проверявайте за степента на киселинност. Избягвайте тези с висока степен, но също така и всички видове продукти, в които има производни на цитрусовите киселини. 

Кофеин 
Сутрешното кафе е повече от популярен навик за много хора по света, но тези с киселинен рефлукс е добре да го преустановят. Причината е, че кафето стимулира излишното секретиране на стомашни киселини, които пък стигат до хранопровода, особено ако прекалявате с ободряващата напитка. В резултат на това вие реално увеличавате симптомите от своето заболяване. 
Останалите видове кофеинови напитки, като например чаят или кока-колата, имат абсолютно същия (а понякога и по-вреден) ефект. 

Алкохол 
Алкохолът определено има негативно влияние върху синдрома на киселинния рефлукс. И в този пример, няма никакво значение дали предпочитате виното или напитки с по-високо спиртно съдържание. Ето защо, твърде силният ликьор би могъл да засили симптомите на вашето заболяване и то доста бързо, докато чаша червено вечер редовно ще ви причинява неприятен дискомфорт. 

Честата консумация на алкохол е и изключително рискова и за докарването на киселинен рефлукс, ако вече сте предразположени към заболяването, като наред с това спиртните напитки разрушават защитната стена на стомаха и намаляват защитните функции на хранопровода. 

Киселинен рефлукс по време на бременност  
Много жени, които нямат киселинен рефлукс, се сблъскват със симптомите му по време на бременност. В този деликатен период за тях обаче киселините се водят за нещо напълно нормално и естествено, а често след като бебчето се роди, те изчезват. 

В допълнение към всички указания, които дадохме по-горе, при бременност можем да посъветваме жените да пият по-бавно течностите, които приемат. Така могат и да избегнат киселинния рефлукс по време на бременност. Също така, спазването на здравословен хранителен режим е от ключово значение за бременните и в тази насока. 

Лечение на киселинен рефлукс 
Ако сте диагностицирани с гастроезофагеална рефлуксна болест или киселинният рефлукс при вас не е овладян с правилна диета, добре е да се запознаете с по-сериозни лечебни мерки и препарати, които да пробвате. 
Основните видове лечения на този тип синдроми са следните:
• Прием на средства против киселини от типа на калциев карбонат или комбинация от алуминиев с магнезиев хидроксид, но от време на време, а не като постоянна хранителна добавка. 
• Инхибитори на протонната помпа, като омепразол (Prilosec) или лансопразол (Prevacid)
• H2 блокери от типа на фамотидина 
• Деглициризирано женско биле

Най-добрите практики при наличие на киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест
Точно колкото е важно да се храним правилно, толкова е важно и да поемаме течностите по най-подходящия и щадящ стомаха ви метод. Следващите съвети са предписани точно в духа на тази медицинска теза:
• Избягвайте да пропускате закуската или обяда, защото така ще започнете да преяждате на някоя от основните си хранения (обикновено на вечеря) – както и да прекалите с течностите и то в края на деня.
• Забравете за късните похапвания, особено когато става въпрос за джънк фууд, защото тази храна води до киселини. Същото се отнася и за пиене на кофеинови напитки след обяд. 
• Поддържайте правилна стойка по време на хранене, а също така и докато пиете. Тялото трябва да е добре изправено. Също така, старайте се да не ядете три часа преди лягане. 
• Преустановете злоупотребата с алкохол. Прекалено много спиртни напитки засилват всички симптоми на вашето заболяване. 
• Намалете или изцяло изключете пикантните и пържени храни. 
• Повдигнете нивото на възглавницата в леглото, което ще подсили хранопровода и ще намали нощните киселини. 
Като включете тези и други допълнителни здравословни навици в храненето и консумацията на напитки вие лесно можете да подобрите състоянието си, респективно да забравите за някои от симптомите на киселинния рефлукс, но освен това и значително да подобрите качеството си на живот!

Принтирай

  Ефективен ли е магнезият за справяне със синдрома на киселинен рефлукс?
Публикувано от: hello - 2018-01-17, 04:58 PM - Форум: Други / Общи теми за Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ - Без отговори

Киселинен рефлукс и…магнезият
Киселинният рефлукс се получава, когато долният езофагеален сфинктер не успее да затвори добре хранопровода от стомаха. Това, на свой ред, позволява на стомашните киселини да се върнат обратно в хранопровода, а вие да изпитвате изключителен дискомфорт, понякога дори и болка. Възможно е да страдате  от кисел вкус в устата без причина, а също така и изгаряне от киселини, та дори и странното усещане, че храната се връща обратно към гърлото ви, след като вече сте преглътнали.
 
Определено, да живееш с всички тези симптоми си е истинско предизвикателство и то не в позитивния смисъл на думата. По-слабо изразеният рефлукс може да се третира с основни лекарства, които да се вземат и без специална рецепта от медицинско лице. Голяма част от тези препарати са с високо съдържание на магнезий в комбинация с важни за усвояването му полезни вещества. Магнезият е способен да ви помогне за неутрализирането на киселините в стомаха. Той, категорично, е идеално средство за краткосрочно успокояване на симптомите от киселинния рефлукс. 

Какви са ползите от магнезия

Ползи
1. Ако приемате повече магнезий, костите ви ще са по-здрави
2. Намалява риска от хипертония 
3. Магнезият намалява и риска от диабет
Магнезият играе сериозна и важна роля за редица човешки органи и функции на организма, включително и за образуването на костната тъкан. Той не само че подпомага усвояването на калций, но активира приетия вече витамин Д в тялото. А всички знаем, че витамин Д е ключов компонент за здравите кости.
 
Този минерал е особено важен и за сърцето. Консумацията на магнезий се асоциира и с намалена опасност от бъдещо високо кръвно налягане и дори от атеросклероза. 

Магнезият, освен всичко казано до тук, има и влияние върху глюкозния и въглехидратния метаболизъм, а по този начин той ви предпазва и то диабет. Повишеният прием на магнезий би могъл да предотврати и появата на инсулинова резистентност. 
Когато приемът на магнезий е в комбинация с правилната терапия, предписана ви от лекар, той може да изиграе и съществена роля в преодоляването  на киселинния рефлукс и докато потиска магнезиевият дефицит в тялото.
 
Какво казват изследванията по въпроса
Съществуват много лекарства без лекарско предписания и алтернативни терапии, които биха помогнали за киселинен рефлукс в начална фаза. Сред тях ще намерите антацидите, H2 рецепторите и инхибитори на протонна помпа. 
Същевременно, магнезият е съставка, която можете да намерите в много лечебни програми за третиране на киселинен рефлукс. Антацидите често се комбинират именно с магнезий, но също така и с алуминий, калций с хидроокис или бикарбонатни йони. Този микс, определено, е способен да успокои основните симптоми на синдрома.
 
Магнезият обаче може да се открие и в други лекарства срещу киселинен рефлукс, каквито са и инхибиторите на протонни помпи. Последните са създадени, за да намалят количеството киселини в стомаха. Според  научно изследване от 2014 година, когато ихибиторите на протонни помпи са в съчетание с магнезий, те действат по-ефективно срещу киселинен рефлукс и неговите симптоми. 
Друго изследване пък индикира, че всякакви медикаменти за киселинен рефликс биха могли да действат по-бързо именно когато са в комбинация с прием на магнезий. 

Рискове и признаци, за които да внимавате
Вреди от магнезия
1. Някои пациенти твърдят, че страдат от нежелани странични ефекти 
2. Антацидите в комбинация с магнезий не се препоръчват за деца, както и за хора със заболяване на бъбреците
3. Инхибиторите за протонни помпи, дори и в комбинация с магнезий, не се препоръчват за продължителна употреба

Въпреки че в цялост приемът на магнезий се толерира от лекарите, някои хора твърдят, че страдат от странични ефекти при такъв. В действителност, минералът  понякога може да предизвика диария. За да не стигате до такъв страничен ефект, приемайте и алуминий, който между другото, също е добър вариант срещу киселинен рефлукс и обикновено, води до обратното – запек. 

Недостатък в случая е, че антацидите в комбинация с алуминий могат да причинят недостиг на калций, което пък би могло да доведе до остеопороза. Антацидите трябва да се ползват от време на време в терапията срещу киселинен рефлукс точно поради тази причина. 
Стомашните сокове са важни за да се абсорбира магнезият в стомаха. Хроничното ползване на антациди, инхибитори на протонни помпи или други блокиращи производството на стомашни сокове лекарства ще намали киселинността в стомаха, съответно магнезият няма да може да се усвоява. 

Предозирането с магнезий, което е повече от 350 милиграма дневно, може да доведе до нежелани реакции като диария, гадене,  спазми. Тези негативни последици са още по-обострени в случай на проблеми с функцията на бъбреците, тъй като последните не могат адекватно да се „отърват“  от излишъка от магнезий. 

Фатални реакции от предозиране с магнезий са възможни в случай на доза от 5000 милиграма дневно.
 
Други лечебни терапии за киселинен рефлукс 
Лекарствените продукти без рецепта и тези със обаче не са единствените начини, чрез които можете да се справите с киселинния рефлукс. Така например, ако направите някои промени в начина си на живот, бихте могли сериозно да повлияете върху проявата на повечето симптоми на синдрома. 
За да намалите тези симптоми, бихте могли да пробвате със следното:
• Да започнете да се храните с по-малки порции
• Да увеличите физическата активност
• Да намалите телесната си маса
• Да започнете да спите с повдигната възглавница
• Да спрете да похапвате късно вечер
• Да проследите сами за себе си кои са храните, които обострят киселинния рефлукс при вас
• Да избягвате носенето на прекалено стегнати и впити дрехи 

Съществуват и други алтернативни терапии срещу киселинен рефлукс, които можете да пробвате. За съжаление, голяма част от тях не са регулирани от Американската асоциации по храните и лекарствата, следователно трябва да сте особено внимателни. 

Какво можете да направите още сега 
Сам по себе си киселинният рефлукс е често срещано състояние. Ако при вас той е все още в начална фаза, можете да го контролирате с препарати с високо съдържание на магнезий. В случай че имате такъв план, не забравяйте следните важни неща:
• Консултирайте се с лекаря си за конкретни добавки с магнезий предварително 
• Добавете и естествени източници на магнезий в менюто си – такива храни са пълнозърнестите, ядките и семената. 
• Не превишавайте дневната доза от 350 грама, освен ако не сте инструктирани изрично от лекар 

Можете да пробвате и с някои други промени в начина си на живот, за да намалите симптомите на киселинния рефлукс. Например, упражненията и по-малките порции, а също така и избягването на конкретни храни и напитки биха имали чудесен ефект върху състоянието ви. 

В случай че симптомите обаче не се повлияват от нито един от тези методи, добре е да се обърнете към лекуващия си лекар. Той ще ви назначи правилната и най-подходяща конкретно за вас терапия. Докторът ще ви предпише лекарства с по-сериозно и силно действие, но може и да ви назначи операция, ако синдромът на киселинния рефлукс се е задълбочил при вас.

Принтирай

  Може ли дъвката да ви предпази от киселинен рефлукс?
Публикувано от: hello - 2018-01-16, 06:02 PM - Форум: Народно лечение / Билки против Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ - Без отговори

Дъвката и…киселинния рефлукс


Киселинен рефлукс има тогава, когато стомашните киселини се върнат обратно към хранопровода, тоест минат от стомаха към през гърлото, откъдето са дошли. При наличие на това състояние пациентът изпитва добре познатите ви киселини в комбинация с неприятното усещане за кисел вкус в устата, а понякога и гадене.
 
Дъвката може да намали възпалителния процес, както и да успокои хранопровода, защото тя прави слюнката ви по-алкална, тоест неутрализира нивото на киселинност в стомаха.
 
Разбира се, подобен ефект не може да се очаква и да бъде еднакъв при различните типове дъвки. 
Какви са основните предимства на дъвката?
Предимства
1. Дъвката може да повиши вашата концентрация
2. Също и паметта и времето ви за реакция биха могли да се подобрят
3. Самото дъвчене може да изгради по-добра, тоест по-полезна за здравето ви слюнка, която пък да намали нивото на киселинност в организма
Редица важни и значими за здравето ви предимства могат да се свържат с добрата стара дъвка, между другото. Например, дъвката понякога би могла да бъде полезна дори за паметта ви. Също така, тя подобрява вашата концентрация, паметта и намалява нужното ви време за реакция.
 
Смята се, че дъвченето стимулира притока на кръв към мозъка. По този начин действието увеличава и количеството кислород, изпращан директно към мозъка, което пък подобрява мозъчната дейност и когнитивните способности. 

От друга страна, когато говорим за киселинен рефлукс, дъвченето на дъвка спомага за намалянето степента на киселинност в хранопровода. Самият акт на дъвченето може да увеличи производството на слюнка, а от там и да ви помогне да преглъщате по-спокойно, ако вече имате засилени симптоми от синдрома. Нещо повече – благодарение на увеличеното количество слюнка се подобрява и цялостната устна хигиена. 

Всички тези ползи от дъвченето на дъвка са в особено повишена степен при положение, че дъвката е от типа на бикарбонатните. 
Такива дъвки не само че увеличават количеството слюнка, но и добавят допълнително бикарбонати в устната кухина, а те са важни за неутрализирани на бактерии и инфекции. 

Какво казват изследванията по въпроса
Редица научни изследвания в областта, включително и това, публикувано в Списанието за дентални изследвания, индикират, че дъвченето на дъвка без захар за около половин час след ядене може значително да намали симптомите на киселинен рефлукс. Тези научни не са точно възприети като безспорни теореми в денталната медицина, но изказването на подобни мнения от различни специалисти е факт, затова можем да им се доверим. Имайте на предвид обаче, че ако дъвката е с ментов вкус, ефектът може да е обратен.
 
Рискове и предупреждения
Въпреки че ментовите дъвки са добре познати с облекчаващите си свойства, самата мента действа отпускащо на долната част от хранопровода, а това неиуменуемо води до притока на киселини от стомаха обратно към хранопровода, а от там и засилване на симптомите от киселинния рефлукс. 
Наред с това, дъвченето на дъвка със съдържание на захар влошава хигиената в устната кухина. Тя може да повреди зъбния емайл, а от там и да създаде риск от кариеси. Така че ако решите да преборвате симптомите на киселинния рефлукс с дъвка, уверете се, че купувате само такива без захар.
 
Други опции за лечение на киселинен рефлукс
Много хора смятат, че избягването на определени храни, които увеличават киселините, е напълно достатъчно за справяне с проблема. Други добавят към смяната на ежедневната си диета и по-високата позиция на възглавницата по време на сън. 
Хубаво е обаче и да спрете цигарите, ако страдате от киселинен рефлукс. Тютюнопушенето може да намали ефективността на мускула на хранопровода, а от там да увеличи риска от киселинен рефлукс, респективно да засили симптомите ви в случай че той вече е диагностициран.
 
Добре е да имате и основните лекарствени продукти за справяне с проблема под ръка. Това са препарати от следните типове:
• Антациди – налични са в течна форма или предназначени за дъвчене, те почти веднага облекчават състоянието на засилени стомашни киселини. Антацидите обаче имат временен ефект. 
• H2 рецептори антагонисти: най-често се срещат под формата на таблетки, като те намаляват производството на стомашни сокове и дават моментално облекчение, но пък действат едва до 8 часа. Някои от тези лекарства изискват рецепта от лекар. 
• Инхибитори на протонната помпа са също разпространени под формата на таблетки и намаляват производството на стомашни сокове, но те имат по-дълго действие: до едно денонощие. 

Ако тези лекарства и някои базови промени в начина ви на живот не ви предоставят достатъчно облекчение на симптомите на киселинен рефлукс, добре е да се свържете с доктор, който ще ви назначи по-сериозно лечение. Ако никоя консервативна терапия не подейства, се препоръчва оперативна намеса, която е буквално последният шанс за справяне с проблема.
 
Какво можете да направите още сега
Безспорно, киселинният рефлукс е състояние, което може да вгорчи живота ви. Нещо повече – ако то не се овладее навреме, може да доведе до по-сериозно последици за хранопровода. Дъвченето на дъвка без захар, категорично, може да помогне, като намали възпалителния процес и дискомфорта.
 
Ако смятате да се пробвате и с този метод за справяне с киселинния рефлукс, не забравяйте следното:
• Ползвайте само дъвки без захар
• Избягвайте дъвки с ментов вкус, защото те само ще усложнят състоянието ви
• Ако е възможно, намерете бикарбонантни дъвки 

Ако симптомите се задълбочат, добре е веднага да се консултирате с лекуващия ви лекар. Той ще ви насочи към най-правилното за вас лечение.

Принтирай

  Да прибегнем ли до пробиотици в лечението на киселинен рефлукс?
Публикувано от: hello - 2018-01-16, 05:54 PM - Форум: Народно лечение / Билки против Гастроезофагеален рефлукс / ГЕРБ - Без отговори

Пробиотици за киселинен рефлукс
Киселинният рефлукс е тясно свързан със състоянието на вашия стомашно-чревен тракт. Този синдром настъпва, когато киселините от стомаха се върнат обратно към хранопровода. Точно в това се състои и дискомфорта при наличие на заболяването. Най-лошото е, че то е не само неприятно, но често води и до разрушаване на хранопровода. 

Съществуват много и различни начини за справяне с този тип проблем. Те включват промяна на начина на живот като цяло, но също така и прием на специални лекарства, а също така и прибягване до методите на алтернативната медицина и терапии. 
Такава терапия, например, е приемът на пробиотик. Пробиотиците представляват полезни бактерии, които не позволяват на лошите бактерии да растат в стомаха. Именно лошите бактерии са основните причинители на различни инфекциозни заболявания, но и на храносмилателни проблеми, а и на киселинния рефлукс.

Съществуват различни видове пробиотици. Някои от тях дори са конкретни хранителни продукти – каквото е киселото мляко. Други се предлагат под формата на добавки, а понякога и под формата на локален крем за външна употреба. 
Въпреки че по принцип са предназначение за третиране на редица гастроентологични заболявания, нови и по-задълбочени изследвания са необходими, за да се докаже, че пробиотиците могат да повлияят и върху симптомите на киселинния рефлукс. 

Какви са ползите от пробиотиците?
Ползи 
1. Пробиотиците подобряват храносмилателната дейност 
2. Те снабдяват тялото с полезни бактерии
3. Те се ползват и в случай на запек или чести пориви за дефекация 

Въпреки че пробиотиците не са задължителни, за да поддържате здравето си в отлично състояние, те са изключително полезни и не трябва да се подценяват. Пробиотиците ви помагат да подобрите храносмилането и ви защитават от вредни бактерии.
 
Също така, пробиотиците биха могли да помогнат:
• В лечението на чести пориви за дефекация
• При диария
• Да забързате действието на конкретни лекарства при лечение на чревна инфекция
• Да се предпазите от язва на стомаха 
• Да предотвратите появата на всякакви инфекции на яйчниците, а също така и на вагинални инфекции 
• Да се зашитите предварително от уринарни инфекции
• Да ви дадат естествена защита срещу вируси и настинки 

Пробиоитиците се срещат в голяма част от натуралните млечни продукти, най-вече в киселото мляко. Те могат да се приемат обаче и под формата на добавки. 
Все пак, напомняме, че са нужни допълнителни проучвания за доказване на реалния ефект от пробиотика в лечението на киселинен рефлукс. 

Рискове и предупреждения

Вреди
1. Комерсиалните пробиотици са с различна степен на полезност и вредност в зависимост от производителя 
2. За съжаление, тези добавки не се регулират от Американската асоциация по храните и лекарствата
3. Ако имате хронично състояние от типа на киселинния рефлукс, трябва предварително да се консултирате с лекар в случай че искате да прибегнете до пробиотици. 

Повечето хора могат да вземат пробиотици и без да страдат от конкретен проблем, а също така и без да има риск от появата на странични ефекти. Но при някои пациенти негативни последици могат да се появят, като например подут стомах или газове. 
Пробиотиците не винаги са полезни, ако имате дадено хронично заболяване. Ето защо винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете да приемате такива. Възрастните и хората с отслабена имунна система също трябва предварително да говорят с медицинско лице, ако ще приемат пробиотици.
 
Именно защото пробиотиците са вид хранителна добавка, те не са регулирани от Американската асоциация по храните и лекарствата, това означава, че те не минават толкова щателни проверки и тестове като лекарствата, например. В тази връзка, съдържанието на различните видове пробиотици може да варира, тоест вие трябва да сте изключително внимателни, когато си избирате марката. Най-добре е предварително да се консултирате с лекар по въпроса.
 
Други видове лечения на киселинен рефлукс 

Истината е, че можете да контролирате това си състояние и по много други начини. Първото нещо, за което трябва да сте готови обаче, е да промените някои от навиците си и изобщо начина си на живот, включително:
• Да отслабнете 
• Да започнете да се храните с по-малки порции 
• Да избягвате определени храни и напитки
• Да спрете цигарите
• Да избягвате или намалите консумацията на алкохол 
• Да вечеряте поне два часа преди лягане
• Да повдигнете нивото на възглавницата си по време на сън
• Да носите свободно облекло
 
Дразнещите стомаха храни при киселинен рефлукс са всички пикантни и мазни храни, а също така и плодовете и зеленчуците с високо съдържание на киселинност. Кофеиновите напитки като кафето и чая, също причиняват киселинен рефлукс.
 
Също така, добре е да имате под ръка и специализирани лекарства за вашето състояние, когато симптомите се изострят. Сред тези лекарства са, например, H2 блокерите, инхибитори на протонна помпа и други. Тези лекарства могат да потиснат състоянието за известно време, а също така и да го неутрализират в случай че е в начална фаза.
 
Хроничните случаи на киселинен рефлукс обаче е редно да се третират оперативно. Благодарение на операцията долната част от хранопровода може да се „коригира“ и да се защити цялостния хранопровод от бъдещи проблеми. 

Какво да направите още сега, за да се справите с киселинния рефлукс?
Киселинният рефлукс е често срещано състояние при възрастните. Редките симптоми на заболяването могат да се контролират с някои конкретни промени в начина ви на живот в комбинация със специални лекарства. Например, увеличаването на физическата активност във вашето ежедневие, съчетано със спиране на алкохола и подходяща диета биха могли значително да успокоят стомаха и в същото време да премахнат част от симптомите. 

Ако обаче решите да включите към лечението си и пробиотици, не забравяйте:
• Да се стремите да консумирате естествени пробиотици, каквото е киселото мляко 
• Да четете винаги етикетите на пробиотиците, като внимавате и за съставките, и за самия бранд и производител 
• Да спрете да ги ползвате в случай на нежелани странични ефекти
 
Лекарска намеса е необходима при по-обострени състояния на киселинен рефлукс. Свържете се с лекуващия ви лекар, ако смятате, че такъв е и вашият случай и ако симптомите продължават въпреки вашето активно лечение. Единствено професионален доктор може да ви назначи адекватно по-сериозно лечение.

Принтирай