Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Симптоми на Киселинен рефлукс
#1
Много хора са добре запознати със симптомите на киселинен рефлукс. Повече от 60 милиона американци изпитват киселинен рефлукс най-малко веднъж месечно. Киселинната рефлуксна болест, известна още като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), може да предизвика различни симптоми.

Какви са най - честите симптоми?

Киселини, регургитация и диспепсия са някои от най-често срещаните симптоми на киселинен рефлукс.

Киселини. Киселините са горяща болка/парене или дискомфорт, които могат да се изкачат от стомаха до средата на корема и гърдите. Болката може да се пренесе и в гърлото ви. Въпреки името си, киселини не засягат сърцето ви.

Регургитация. Друг често срещан симптом на киселинен рефлукс е регургитацията - или усещането за киселина в гърлото или устата. Регургирането може да доведе до кисел или горчив вкус в устата и дори да повърнете.

Диспепсия. Много хора с киселинен рефлукс също имат синдром, наречен диспепсия. Диспепсията е общ термин за стомашен дискомфорт. Симптомите на диспепсия включват:

Оригване
Гадене след хранене
Усещане за пълен стомах или подуване на корема
Болка в горната част на корем и дискомфорт

Симптомите на киселинен рефлукс може да са знак, че стомашната киселина е възпалила хранопровода. Когато това се случи, стомашната киселина може да увреди лигавицата на хранопровода и да причини кървене.

Въпреки че киселинен рефлукс е изключително често и рядко сериозно, не пренебрегвайте симптомите на киселинен рефлукс. Извършването на някои промени в начина на живот и употребата на антиациди без рецепта често са всичко, от което се нуждаете, за да контролирате симптомите на киселинен рефлукс.

Кога се появяват симптоми на киселинен рефлукс?

След обилно хранене
При навеждане
Когато лежите.
Хората, които често имат симптоми на киселинен рефлукс, най-често ги изпитват през нощта. 

Повече от половината от всички бременни жени изпитват киселини по време на бременност. Повишените хормони и натискът от растящия зародиш могат да се комбинират, за да произведат този симптом на киселинен рефлукс. В повечето случаи гаденето изчезва след раждането.

*Статията има информационен характер. Моля, обърнете се към лекар при нужда!
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)