Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Лечение на ГЕР / ГЕРБ / Гастроезофагеален рефлукс
#1
Как да контролирате ГЕР и ГЕРБ?

Може да сте в състояние да контролирате гастроезофагеалния рефлукс (ГЕР) и гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) чрез храненето като:

- не ядете или пиете храни и напитки, които могат да причинят ГЕР, като например мазни или пикантни храни и алкохолни напитки
- не преяждане
- не ядете 2 до 3 часа преди лягане
- отслабнете, ако сте с наднормено тегло или със затлъстяване
- отказвайки се от тютюнопушенето и избягвайки пасивното пушене

Как лекарите лекуват ГЕРБ?
В зависимост от тежестта на симптомите, Вашият лекар може да препоръча промени в начина на живот, лекарства, операция или комбинация от тях.

Промени в начина на живот
Промяната в начина ви на живот може да намали симптомите на ГЕР и ГЕРБ. 
- отслабнете, ако е необходимо. 
- не носете тесни дрехи които притискат корема и стомаха. 
- не лягайте веднага след като се нахраните, изчакайте поне 3 часа. Не се навеждайте.
- повдигнете матрака на леглото на 10-15 см, не вдигайте само възглавницата това няма да помогне
- спрете пушенето и пиенето
- намалете стреса

Лекарствени средства без рецепта и лекарства по лекарско предписание
Можете да си купите много лекарства за ГЕРБ без рецепта. Ако обаче имате симптоми, които не изчезнат, трябва да посетите Вашия лекар.

Всички лекарства за ГЕРБ работят по различни начини. Може да се нуждаете от комбинация от лекарства за ГЕРБ, за да контролирате симптомите си.

Антиациди. 
Лекарите често първо препоръчват антиациди за облекчаване на киселини и други леки симптоми на ГЕР и ГЕРБ. Антиацидите включват лекарства без рецепта, като например:

Гавискон, Гастротус и др.
Антиацидите могат да имат странични ефекти, включително диария и запек.

H2 блокери. 
Н2-блокерите намаляват производството на киселина. Те осигуряват краткосрочно или бързо облекчение на симптомите за много хора с ГЕР и ГЕРБ. Те също така могат да помогнат за излекуване на хранопровода, макар и не толкова, колкото и други лекарства. 

Инхибитори на протонната помпа (PPI). 
PPI понижават количеството киселина, което стомаха ви произвежда. PPI са по-добри при лечението на симптомите на ГЕРБ, отколкото H2-блокерите. Те могат да лекуват езофагеалната лигавица при повечето хора с ГЕРБ. Лекарите често предписват PPI за дългосрочно лечение на ГЕРБ.

Изследванията обаче показват, че хората, които приемат PPI в дългосрочен план или във високи дози, може да испитват проблем с усвояване на калции, магнезии, желязо витамин B12, което от своя страна може да доведе до отпадналист и хронична умора.

Прокинетици. 
Това са вид лекарства които увеличават дwижението на перисталтиката и помагат за по - бързото изпразване на стомаха.

Операция против рефлукс
Вашият лекар може да Ви препоръча операция, ако симптомите на ГЕРБ не се подобряват при промени в начина на живот и/или при прием на лекарства. 

Фундополицията (Нисен Фундопликация) е най-честата операция за ГЕРБ. В повечето случаи това води до дългосрочен контрол на рефлукса.

В днешни дни операцията се извършва лапароскопски. По време на операцията хирургът зашива горната част на стомаха около хранопровода, за да увеличи силата на долния езофагиален мускул (ДЕС) което води до намаляване/спиране на рефлукса. Операцията се извършва под обща анестезия и може да напуснете болницата за 1 до 3 дни. Повечето хора се връщат към обичайните си ежедневни дейности в рамките на 2 до 3 седмици.


Източник: 
https://www.gastro.org
https://www.niddk.nih.gov/health-informa.../treatment

*Статията има информационен характер. Моля, обърнете се към лекар при нужда!
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)