Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Диета (течна диета) след операция за рефлукс / Нисем Фундопликация / Nissen Fundo
#1
Пазете си стомаха от разтягане:
-         Яжте малко, но често – 6 до 8 пъти на ден. Това ще помогне да се консумират множество хранителни вещества, от които се нуждаете, без да се препълва стомаха или да се разширяват вените.
-         Пиене на големи количества течности, по време на хранене може да разтегне стомаха. Може да се пият течности между храненията, колкото често желаете, но да се ограничат до ½ чаша с храненето и една чаша със междинните хранения.
-         Седнете изправен, докато ядете и стойте изправен за 30 мин. след всяко хранене. Земното притегляне помага на храната да се придвижи до храносмилателния тракт. Седнете изправени/не лягайте за 2 часа след последното хранене за деня.
-         Яжте бавно. Наслаждавайте се, докато се храните.
-         Хапвайте малки хапки и дъвчете добре храната, за да се помогне на преглъщането и храносмилането.
-         Избягвайте хрупкав хляб и лепкави, гумени храни, като банани, пресен тестен хляб, кифли и понички. Този тип храни стават лепкави и трудни за преглъщане.
-         Препечен хляб (тост) се понася по-добре.
-         Последно, ако ядете захарни изделия, консумирайте ги на края на храненето, за да се избегне симптома, наречен „dumping syndrome”. Това описва бързото изпразване на храните от стомаха до тънкото черво. Захарните напитки, сладки и десерти се придвижват по-бързо и се изхвърлят бързо в червата. това предизвиква гадене, слабост, студено изпотяване, спазми, диария и замайвания.
Избягване на газовете:
-         Избягвайте пиенето през сламка. Не дъвчете дъвка или тютюн. Тези действия предизвикват поглъщането на въздух, което произвежда излишни газове в стомаха. Дъвчете със затворена уста.
-         Избягвайте храни, които предизвикват газове и издуване. Такива са: царевица, бял боб, грах, леща, лук, броколи, карфиол и от рода на зелето.
-         Избягвайте газирани напитки, алкохол, цитруси и доматени продукти.

Кога ще мога да ям меката диета?
След операцията, диетата ще се следи бавно от опериращия хирург. Основно, първите няколко хранения ще са течни. След това се почва евентуално „Нисен“ меката диета. Това се определя от доктора, тъй като поносимостта на всеки пациент е различна.

Чисто течна диета:
Първата диета след операцията е изцяло течна, включваща:
-         ябълков сок
-         сок от червена боровинка
-         сок от грозде
-         пилешки бульон
-         говежди бульон
-         ароматизиран желатин (Jell-O®)
-         безкофеинови чай и кафе
-         кофеинови напитки са разрешени умерено (според поносимостта)
-         сладолед
Газирани напитки не са разрешени за първите 6 до 8 седмици след операцията. След това, може малки количества от тях.

Пълно течна диета:
Включва всичко по-горе плюс:
-         мляко, соево, оризово и бадемово (без шоколадово)
-         каша от пшеница, ориз или овесени ядки
-         прецедени крем супи (без домати и броколи)
-         ванилов и ягодов сладолед
-         сорбе
-         кисело мляко (чисто или ванилия)
-         ванилови и карамелени пудинги (без шоколад и кокос)
-         протеинови напитки (без шоколад)
Продукти, като мляко, сладолед и пудинг могат да причинят диария в някои хора, след операцията. Може да се наложи да ги избягвате. Може да се заменят с такива без лактоза, като соево, оризово, бадемово мляко.

Нисен мека диета:
Напитки:
Разрешени:
-         мляко
-         чай и кафе без кофеин
-         прахообразни напитки
-         ябълков/гроздов/боровинков сок (без цитруси)
-         плодови нектари
-         протеинови напитки
Да се избягват:
-         шоколадово мляко, какао
-         газирани напитки
-         алкохол
-         сок от порокал/грейпфрут/лимон
Хляб:
Разрешени:
-         палачинки, препечена филия и вафли
-         крекери (сол, масло, сирене, грахам)
-         тост
Да се избягват:
-         пресен хляб, гевреци, твърди кифли, английски мъфини
-         крекери с ядки, силно подправени с чесън и лук
-         сладки кифли, кексове с кафе и понички
Зърнени храни:
Разрешени:
-         овесена каша (добре сварена)
-         царевична – корнфлейкс
-         оризова каша
Да се избягват:
-         едрозърнести зърнени храни, като трици и нарязана пшеница
-         зърнени храни с пресни или изсушени плодове, кокос, ядки и семена
Десерти:
Разрешени:
-         обикновен кекс, бисквити и пайове с крем
-         ванилови и карамелени пудинги или яйчен крем
-         сладолед, шейк, замръзнало кис. мляко и сорбе
-         желета от разрешените плодове
-         плодови сладоледи
Да се избягват:
-         десерти, съдържащи шоколад, кокос, ядки, пресни или изсушени плодове, мента
Яйца:
Разрешени:
-         поширани, твърдо сварени или бъркани
Да се избягват:
-         пържени яйца, силно подправени яйца
Мазнини:
Разрешени:
-         масло и маргарин
-         майонеза, олио
-         средно осолени сосове от сметана  и сос грейви
-         крема сирене
-         сметана
Да се избягват:
-         високо осолени дресинги за салата, сметанови сосове или сос грейви
-         бекон, шунка, сланина
-         изсушени храни
-         ядки
Плодове:
Разрешени:
-         плодови сокове
-         всички в консерва или сварени, с изключение на тези, които трябва да се избягват
Да се избягват:
-         всички пресни плодове, като цитруси, банани и ананас
-         консерва ананас
-         изсушени плодове
-         плодове със семки като къпини, киви и смокини
Меса:
Разрешени:
-         месото може да бъде смляно или нарязано, за да улесни поглъщането и храносмилането
-         добре сготвени и сочни меса от говеждо, пилешко, пуйка и свинско
-         телешко и овче месо
-         сготвена риба
-         риба тон от консерва
-         котиж и рикота сирене
-         меко сирене, моцарела
-         кремообразно фъстъчено масло
-         макарони със сирене/юфка
-         печени сандвичи със сирене
Да се избягват:
-         твърди меса с ципи
-         пържени, силно подправени, пушени и тлъсти меса, риба и домашни птици, като кренвриши, наденици, бекон, ребра, гърди, сардини, аншоа, патица и гъска
-         предястия, направени с люти чушки/чили
-         скариди/миди,…
-         силно ароматизирани сирена, като чедар или такова, съдържащо люти чушки
-         хрупкаво фъстъчено масло
-         кисело мляко с ядки, семена, кокос, ягоди или малини
Картофи:
Разрешени:
-         обелени намачкани или варени бели или сладки картофи
-         печени на фурна без кожа
-         добре сварен ориз, юфка, ечемик, спагети, макарони и други пасти
Да се избягват:
-         пържени картофи, картофи с кожа, и чипс
-         трърди/меки такос
-         пържен, кафяв или пълнозърнест ориз
Супи:
Разрешени:
-         средно овкусени местни бульони
-         крем супи, от разрешените храни
Да се избягват:
-         силно овкусени супи и доматени супи, крем супи, направени с газообразуващи зеленчуци, като броколи, карфиол, лук…
Сладка/междинни хранения:
Разрешени:
-         сиропи, мед, сладка и конфитюри без семена
-         обикновени трърди сладки, направени от разрешени продукти
-         меласа
-         маршмелоус
-         други бонбони, направени от разрешените продукти
-         солети/соленки
Да се избягват:
-         мармалади и конфитюри с консерванти
-         шоколад
-         сладки, съдържащи ядки, кокос, семена, мента или изсушени и пресни плодове
-         пуканки, чипс, тортила
-         солети/соленки с квас
Зеленчуци:
Разрешени:
-         добре сготвени меки зеленчуци без семена и кора, като аспержи, цвекло, зелен боб, спанак, грах от консерва и тиква
Да се избягват:
-         сурови зеленчуци, домати, доматен сок
-         газообразуващи зеленчуци, като броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, лук, царевица, краставица, зелени чушки, ряпа, репички, кисело зеле
-         боб, грах и леща
Разни:
Разрешени:
-         сол и подправки – умерено
-         горчица и оцет – умерено
Да се избягват:
-         пържени и силно солени/овкусени храни
-         кокос и ядки
-         кисели краставици и маслини
-         чили сос, кетчуп, барбекю сос, хрян, черен пипер, чили на прах, чесън и лук
-         силни подправки
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)