Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Да прибегнем ли до пробиотици в лечението на киселинен рефлукс?
#1
Пробиотици за киселинен рефлукс
Киселинният рефлукс е тясно свързан със състоянието на вашия стомашно-чревен тракт. Този синдром настъпва, когато киселините от стомаха се върнат обратно към хранопровода. Точно в това се състои и дискомфорта при наличие на заболяването. Най-лошото е, че то е не само неприятно, но често води и до разрушаване на хранопровода. 

Съществуват много и различни начини за справяне с този тип проблем. Те включват промяна на начина на живот като цяло, но също така и прием на специални лекарства, а също така и прибягване до методите на алтернативната медицина и терапии. 
Такава терапия, например, е приемът на пробиотик. Пробиотиците представляват полезни бактерии, които не позволяват на лошите бактерии да растат в стомаха. Именно лошите бактерии са основните причинители на различни инфекциозни заболявания, но и на храносмилателни проблеми, а и на киселинния рефлукс.

Съществуват различни видове пробиотици. Някои от тях дори са конкретни хранителни продукти – каквото е киселото мляко. Други се предлагат под формата на добавки, а понякога и под формата на локален крем за външна употреба. 
Въпреки че по принцип са предназначение за третиране на редица гастроентологични заболявания, нови и по-задълбочени изследвания са необходими, за да се докаже, че пробиотиците могат да повлияят и върху симптомите на киселинния рефлукс. 

Какви са ползите от пробиотиците?
Ползи 
1. Пробиотиците подобряват храносмилателната дейност 
2. Те снабдяват тялото с полезни бактерии
3. Те се ползват и в случай на запек или чести пориви за дефекация 

Въпреки че пробиотиците не са задължителни, за да поддържате здравето си в отлично състояние, те са изключително полезни и не трябва да се подценяват. Пробиотиците ви помагат да подобрите храносмилането и ви защитават от вредни бактерии.
 
Също така, пробиотиците биха могли да помогнат:
• В лечението на чести пориви за дефекация
• При диария
• Да забързате действието на конкретни лекарства при лечение на чревна инфекция
• Да се предпазите от язва на стомаха 
• Да предотвратите появата на всякакви инфекции на яйчниците, а също така и на вагинални инфекции 
• Да се зашитите предварително от уринарни инфекции
• Да ви дадат естествена защита срещу вируси и настинки 

Пробиоитиците се срещат в голяма част от натуралните млечни продукти, най-вече в киселото мляко. Те могат да се приемат обаче и под формата на добавки. 
Все пак, напомняме, че са нужни допълнителни проучвания за доказване на реалния ефект от пробиотика в лечението на киселинен рефлукс. 

Рискове и предупреждения

Вреди
1. Комерсиалните пробиотици са с различна степен на полезност и вредност в зависимост от производителя 
2. За съжаление, тези добавки не се регулират от Американската асоциация по храните и лекарствата
3. Ако имате хронично състояние от типа на киселинния рефлукс, трябва предварително да се консултирате с лекар в случай че искате да прибегнете до пробиотици. 

Повечето хора могат да вземат пробиотици и без да страдат от конкретен проблем, а също така и без да има риск от появата на странични ефекти. Но при някои пациенти негативни последици могат да се появят, като например подут стомах или газове. 
Пробиотиците не винаги са полезни, ако имате дадено хронично заболяване. Ето защо винаги се консултирайте с лекар, преди да започнете да приемате такива. Възрастните и хората с отслабена имунна система също трябва предварително да говорят с медицинско лице, ако ще приемат пробиотици.
 
Именно защото пробиотиците са вид хранителна добавка, те не са регулирани от Американската асоциация по храните и лекарствата, това означава, че те не минават толкова щателни проверки и тестове като лекарствата, например. В тази връзка, съдържанието на различните видове пробиотици може да варира, тоест вие трябва да сте изключително внимателни, когато си избирате марката. Най-добре е предварително да се консултирате с лекар по въпроса.
 
Други видове лечения на киселинен рефлукс 

Истината е, че можете да контролирате това си състояние и по много други начини. Първото нещо, за което трябва да сте готови обаче, е да промените някои от навиците си и изобщо начина си на живот, включително:
• Да отслабнете 
• Да започнете да се храните с по-малки порции 
• Да избягвате определени храни и напитки
• Да спрете цигарите
• Да избягвате или намалите консумацията на алкохол 
• Да вечеряте поне два часа преди лягане
• Да повдигнете нивото на възглавницата си по време на сън
• Да носите свободно облекло
 
Дразнещите стомаха храни при киселинен рефлукс са всички пикантни и мазни храни, а също така и плодовете и зеленчуците с високо съдържание на киселинност. Кофеиновите напитки като кафето и чая, също причиняват киселинен рефлукс.
 
Също така, добре е да имате под ръка и специализирани лекарства за вашето състояние, когато симптомите се изострят. Сред тези лекарства са, например, H2 блокерите, инхибитори на протонна помпа и други. Тези лекарства могат да потиснат състоянието за известно време, а също така и да го неутрализират в случай че е в начална фаза.
 
Хроничните случаи на киселинен рефлукс обаче е редно да се третират оперативно. Благодарение на операцията долната част от хранопровода може да се „коригира“ и да се защити цялостния хранопровод от бъдещи проблеми. 

Какво да направите още сега, за да се справите с киселинния рефлукс?
Киселинният рефлукс е често срещано състояние при възрастните. Редките симптоми на заболяването могат да се контролират с някои конкретни промени в начина ви на живот в комбинация със специални лекарства. Например, увеличаването на физическата активност във вашето ежедневие, съчетано със спиране на алкохола и подходяща диета биха могли значително да успокоят стомаха и в същото време да премахнат част от симптомите. 

Ако обаче решите да включите към лечението си и пробиотици, не забравяйте:
• Да се стремите да консумирате естествени пробиотици, каквото е киселото мляко 
• Да четете винаги етикетите на пробиотиците, като внимавате и за съставките, и за самия бранд и производител 
• Да спрете да ги ползвате в случай на нежелани странични ефекти
 
Лекарска намеса е необходима при по-обострени състояния на киселинен рефлукс. Свържете се с лекуващия ви лекар, ако смятате, че такъв е и вашият случай и ако симптомите продължават въпреки вашето активно лечение. Единствено професионален доктор може да ви назначи адекватно по-сериозно лечение.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)