Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Може ли дъвката да ви предпази от киселинен рефлукс?
#1
Дъвката и…киселинния рефлукс


Киселинен рефлукс има тогава, когато стомашните киселини се върнат обратно към хранопровода, тоест минат от стомаха към през гърлото, откъдето са дошли. При наличие на това състояние пациентът изпитва добре познатите ви киселини в комбинация с неприятното усещане за кисел вкус в устата, а понякога и гадене.
 
Дъвката може да намали възпалителния процес, както и да успокои хранопровода, защото тя прави слюнката ви по-алкална, тоест неутрализира нивото на киселинност в стомаха.
 
Разбира се, подобен ефект не може да се очаква и да бъде еднакъв при различните типове дъвки. 
Какви са основните предимства на дъвката?
Предимства
1. Дъвката може да повиши вашата концентрация
2. Също и паметта и времето ви за реакция биха могли да се подобрят
3. Самото дъвчене може да изгради по-добра, тоест по-полезна за здравето ви слюнка, която пък да намали нивото на киселинност в организма
Редица важни и значими за здравето ви предимства могат да се свържат с добрата стара дъвка, между другото. Например, дъвката понякога би могла да бъде полезна дори за паметта ви. Също така, тя подобрява вашата концентрация, паметта и намалява нужното ви време за реакция.
 
Смята се, че дъвченето стимулира притока на кръв към мозъка. По този начин действието увеличава и количеството кислород, изпращан директно към мозъка, което пък подобрява мозъчната дейност и когнитивните способности. 

От друга страна, когато говорим за киселинен рефлукс, дъвченето на дъвка спомага за намалянето степента на киселинност в хранопровода. Самият акт на дъвченето може да увеличи производството на слюнка, а от там и да ви помогне да преглъщате по-спокойно, ако вече имате засилени симптоми от синдрома. Нещо повече – благодарение на увеличеното количество слюнка се подобрява и цялостната устна хигиена. 

Всички тези ползи от дъвченето на дъвка са в особено повишена степен при положение, че дъвката е от типа на бикарбонатните. 
Такива дъвки не само че увеличават количеството слюнка, но и добавят допълнително бикарбонати в устната кухина, а те са важни за неутрализирани на бактерии и инфекции. 

Какво казват изследванията по въпроса
Редица научни изследвания в областта, включително и това, публикувано в Списанието за дентални изследвания, индикират, че дъвченето на дъвка без захар за около половин час след ядене може значително да намали симптомите на киселинен рефлукс. Тези научни не са точно възприети като безспорни теореми в денталната медицина, но изказването на подобни мнения от различни специалисти е факт, затова можем да им се доверим. Имайте на предвид обаче, че ако дъвката е с ментов вкус, ефектът може да е обратен.
 
Рискове и предупреждения
Въпреки че ментовите дъвки са добре познати с облекчаващите си свойства, самата мента действа отпускащо на долната част от хранопровода, а това неиуменуемо води до притока на киселини от стомаха обратно към хранопровода, а от там и засилване на симптомите от киселинния рефлукс. 
Наред с това, дъвченето на дъвка със съдържание на захар влошава хигиената в устната кухина. Тя може да повреди зъбния емайл, а от там и да създаде риск от кариеси. Така че ако решите да преборвате симптомите на киселинния рефлукс с дъвка, уверете се, че купувате само такива без захар.
 
Други опции за лечение на киселинен рефлукс
Много хора смятат, че избягването на определени храни, които увеличават киселините, е напълно достатъчно за справяне с проблема. Други добавят към смяната на ежедневната си диета и по-високата позиция на възглавницата по време на сън. 
Хубаво е обаче и да спрете цигарите, ако страдате от киселинен рефлукс. Тютюнопушенето може да намали ефективността на мускула на хранопровода, а от там да увеличи риска от киселинен рефлукс, респективно да засили симптомите ви в случай че той вече е диагностициран.
 
Добре е да имате и основните лекарствени продукти за справяне с проблема под ръка. Това са препарати от следните типове:
• Антациди – налични са в течна форма или предназначени за дъвчене, те почти веднага облекчават състоянието на засилени стомашни киселини. Антацидите обаче имат временен ефект. 
• H2 рецептори антагонисти: най-често се срещат под формата на таблетки, като те намаляват производството на стомашни сокове и дават моментално облекчение, но пък действат едва до 8 часа. Някои от тези лекарства изискват рецепта от лекар. 
• Инхибитори на протонната помпа са също разпространени под формата на таблетки и намаляват производството на стомашни сокове, но те имат по-дълго действие: до едно денонощие. 

Ако тези лекарства и някои базови промени в начина ви на живот не ви предоставят достатъчно облекчение на симптомите на киселинен рефлукс, добре е да се свържете с доктор, който ще ви назначи по-сериозно лечение. Ако никоя консервативна терапия не подейства, се препоръчва оперативна намеса, която е буквално последният шанс за справяне с проблема.
 
Какво можете да направите още сега
Безспорно, киселинният рефлукс е състояние, което може да вгорчи живота ви. Нещо повече – ако то не се овладее навреме, може да доведе до по-сериозно последици за хранопровода. Дъвченето на дъвка без захар, категорично, може да помогне, като намали възпалителния процес и дискомфорта.
 
Ако смятате да се пробвате и с този метод за справяне с киселинния рефлукс, не забравяйте следното:
• Ползвайте само дъвки без захар
• Избягвайте дъвки с ментов вкус, защото те само ще усложнят състоянието ви
• Ако е възможно, намерете бикарбонантни дъвки 

Ако симптомите се задълбочат, добре е веднага да се консултирате с лекуващия ви лекар. Той ще ви насочи към най-правилното за вас лечение.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)