Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ефективен ли е магнезият за справяне със синдрома на киселинен рефлукс?
#1
Киселинен рефлукс и…магнезият
Киселинният рефлукс се получава, когато долният езофагеален сфинктер не успее да затвори добре хранопровода от стомаха. Това, на свой ред, позволява на стомашните киселини да се върнат обратно в хранопровода, а вие да изпитвате изключителен дискомфорт, понякога дори и болка. Възможно е да страдате  от кисел вкус в устата без причина, а също така и изгаряне от киселини, та дори и странното усещане, че храната се връща обратно към гърлото ви, след като вече сте преглътнали.
 
Определено, да живееш с всички тези симптоми си е истинско предизвикателство и то не в позитивния смисъл на думата. По-слабо изразеният рефлукс може да се третира с основни лекарства, които да се вземат и без специална рецепта от медицинско лице. Голяма част от тези препарати са с високо съдържание на магнезий в комбинация с важни за усвояването му полезни вещества. Магнезият е способен да ви помогне за неутрализирането на киселините в стомаха. Той, категорично, е идеално средство за краткосрочно успокояване на симптомите от киселинния рефлукс. 

Какви са ползите от магнезия

Ползи
1. Ако приемате повече магнезий, костите ви ще са по-здрави
2. Намалява риска от хипертония 
3. Магнезият намалява и риска от диабет
Магнезият играе сериозна и важна роля за редица човешки органи и функции на организма, включително и за образуването на костната тъкан. Той не само че подпомага усвояването на калций, но активира приетия вече витамин Д в тялото. А всички знаем, че витамин Д е ключов компонент за здравите кости.
 
Този минерал е особено важен и за сърцето. Консумацията на магнезий се асоциира и с намалена опасност от бъдещо високо кръвно налягане и дори от атеросклероза. 

Магнезият, освен всичко казано до тук, има и влияние върху глюкозния и въглехидратния метаболизъм, а по този начин той ви предпазва и то диабет. Повишеният прием на магнезий би могъл да предотврати и появата на инсулинова резистентност. 
Когато приемът на магнезий е в комбинация с правилната терапия, предписана ви от лекар, той може да изиграе и съществена роля в преодоляването  на киселинния рефлукс и докато потиска магнезиевият дефицит в тялото.
 
Какво казват изследванията по въпроса
Съществуват много лекарства без лекарско предписания и алтернативни терапии, които биха помогнали за киселинен рефлукс в начална фаза. Сред тях ще намерите антацидите, H2 рецепторите и инхибитори на протонна помпа. 
Същевременно, магнезият е съставка, която можете да намерите в много лечебни програми за третиране на киселинен рефлукс. Антацидите често се комбинират именно с магнезий, но също така и с алуминий, калций с хидроокис или бикарбонатни йони. Този микс, определено, е способен да успокои основните симптоми на синдрома.
 
Магнезият обаче може да се открие и в други лекарства срещу киселинен рефлукс, каквито са и инхибиторите на протонни помпи. Последните са създадени, за да намалят количеството киселини в стомаха. Според  научно изследване от 2014 година, когато ихибиторите на протонни помпи са в съчетание с магнезий, те действат по-ефективно срещу киселинен рефлукс и неговите симптоми. 
Друго изследване пък индикира, че всякакви медикаменти за киселинен рефликс биха могли да действат по-бързо именно когато са в комбинация с прием на магнезий. 

Рискове и признаци, за които да внимавате
Вреди от магнезия
1. Някои пациенти твърдят, че страдат от нежелани странични ефекти 
2. Антацидите в комбинация с магнезий не се препоръчват за деца, както и за хора със заболяване на бъбреците
3. Инхибиторите за протонни помпи, дори и в комбинация с магнезий, не се препоръчват за продължителна употреба

Въпреки че в цялост приемът на магнезий се толерира от лекарите, някои хора твърдят, че страдат от странични ефекти при такъв. В действителност, минералът  понякога може да предизвика диария. За да не стигате до такъв страничен ефект, приемайте и алуминий, който между другото, също е добър вариант срещу киселинен рефлукс и обикновено, води до обратното – запек. 

Недостатък в случая е, че антацидите в комбинация с алуминий могат да причинят недостиг на калций, което пък би могло да доведе до остеопороза. Антацидите трябва да се ползват от време на време в терапията срещу киселинен рефлукс точно поради тази причина. 
Стомашните сокове са важни за да се абсорбира магнезият в стомаха. Хроничното ползване на антациди, инхибитори на протонни помпи или други блокиращи производството на стомашни сокове лекарства ще намали киселинността в стомаха, съответно магнезият няма да може да се усвоява. 

Предозирането с магнезий, което е повече от 350 милиграма дневно, може да доведе до нежелани реакции като диария, гадене,  спазми. Тези негативни последици са още по-обострени в случай на проблеми с функцията на бъбреците, тъй като последните не могат адекватно да се „отърват“  от излишъка от магнезий. 

Фатални реакции от предозиране с магнезий са възможни в случай на доза от 5000 милиграма дневно.
 
Други лечебни терапии за киселинен рефлукс 
Лекарствените продукти без рецепта и тези със обаче не са единствените начини, чрез които можете да се справите с киселинния рефлукс. Така например, ако направите някои промени в начина си на живот, бихте могли сериозно да повлияете върху проявата на повечето симптоми на синдрома. 
За да намалите тези симптоми, бихте могли да пробвате със следното:
• Да започнете да се храните с по-малки порции
• Да увеличите физическата активност
• Да намалите телесната си маса
• Да започнете да спите с повдигната възглавница
• Да спрете да похапвате късно вечер
• Да проследите сами за себе си кои са храните, които обострят киселинния рефлукс при вас
• Да избягвате носенето на прекалено стегнати и впити дрехи 

Съществуват и други алтернативни терапии срещу киселинен рефлукс, които можете да пробвате. За съжаление, голяма част от тях не са регулирани от Американската асоциации по храните и лекарствата, следователно трябва да сте особено внимателни. 

Какво можете да направите още сега 
Сам по себе си киселинният рефлукс е често срещано състояние. Ако при вас той е все още в начална фаза, можете да го контролирате с препарати с високо съдържание на магнезий. В случай че имате такъв план, не забравяйте следните важни неща:
• Консултирайте се с лекаря си за конкретни добавки с магнезий предварително 
• Добавете и естествени източници на магнезий в менюто си – такива храни са пълнозърнестите, ядките и семената. 
• Не превишавайте дневната доза от 350 грама, освен ако не сте инструктирани изрично от лекар 

Можете да пробвате и с някои други промени в начина си на живот, за да намалите симптомите на киселинния рефлукс. Например, упражненията и по-малките порции, а също така и избягването на конкретни храни и напитки биха имали чудесен ефект върху състоянието ви. 

В случай че симптомите обаче не се повлияват от нито един от тези методи, добре е да се обърнете към лекуващия си лекар. Той ще ви назначи правилната и най-подходяща конкретно за вас терапия. Докторът ще ви предпише лекарства с по-сериозно и силно действие, но може и да ви назначи операция, ако синдромът на киселинния рефлукс се е задълбочил при вас.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)