Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Помага ли оцетът при киселинен рефлукс
#1
Ябълков оцет и…киселинен рефлукс
Традиционно, ябълковият оцет се приготвя от пресни и добре намачкани ябълки. Специални бактерии и закваска се добавят, за да се ферментира течността. В началото самата течност прилича на обикновено ябълков сайдер и то с високо съдържание на алкохол. Но времето и ферментацията превръщат алкохола в оцет. 

Екологично чистият ябълков оцет и пресните ябълки могат еднакво да ферментират по натурален път. По време на ферментация те придобиват мътен и кафеникав оттенък. Ферментацията реално слага край на свежестта на една или повече ябълки, а остатъците от плода, обикновено, откриваме на дъното на бутилката на оцета под формата на утайка и именно тя е свидетелство за високото качество на продукта. Пастьоризираните ябълкови оцети нямат налична утайка на дъното си, защото не са био.
 
Смята се, че точно тази утайка е богата на полезни вещества като ензими, протеини и пектин. Ето защо органичните производни на ябълката като плод се смятат за изключително полезни за здравето, включително и при наличие на киселинен рефлукс. 

Какви са ползите от ябълковия оцет?
Оцетното вещество в ябълковия оцет носи изключително много ползи за здравето. За някои хора киселинният рефлукс би могъл да е резултат от ниското съдържание на стомашни сокове. Ябълковият оцет веднага би им помогнал, като предостави естествени киселини за храносмилателния тракт, от които той реално се нуждае. Тези киселини са ефективни и срещу редица вредни бактерии в стомаха, а също така действат и антибиотично срещу микробите.
 
Ябълковият оцет е изключително полезен и за хора с диабет, които трябва постоянно да следят нивото на кръвната си захар. Накратко, оцетът от ябълки позволява да се преодолее инсулиновата резистентност, което пък дава възможност на инсулина да активира глюкозата в тялото и тя да се усвоява правилно, тоест да се избегне увеличение на кръвната захар. 

Ползи 
1. Свежият, тоест непастьоризираният ябълков оцет съдържа утайка, която е богата на протеини. 
2. Ябълковият оцет допринася за образуването на повече киселини за стомашния тракт. Ако при вас киселинният рефлукс се е образувал поради липсата на такива киселини, то тогава оцетът би ви помогнал. 
3. Оцетната киселина в ябълковия оцет унищожава вредните бактерии и свободните радикали в тялото.
 
Какво казват изследванията по въпроса
Ябълковият оцет може да подобри състоянието на хората с киселинен рефлукс и без необходимост от прием на допълнителни лекарства, а също така и с минимален риск от странични ефекти. Все пак, имайте на предвид, че този извод не е подкрепен с достатъчно научни изследвания. 
Според едно такова става ясно, че свежият и екологично чистият ябълков оцет може да ви защити от така неприятните киселини. Изводът обаче следва да се подкрепи с допълнителни проучвания, а именно в частта с реалното действие на оцета върху киселинния рефлукс като цяло. 

Как да консумираме ябълков оцет, за да облекчим киселинния рефлукс 
Пробвайте да облекчите част от симптомите на киселинния рефлукс  с консумацията на ябълков оцет, но не забравяйте – няма реална гаранция, че ще успеете напълно да се излекувате от болестта. Все пак, оцетът ще ви даде известно облекчение така, както много други домашни средства биха могли, като подпомогнат да се установи един нормален баланс на стомашното pH, а с това и да се неутрализира производството на стомашни сокове. 
Смята се, че е добре да започнете с не толкова голям прием на ябълков оцет, като едновременно с това той трябва да е разреден с вода. Такъв метод е ефикасен за справяне с чувството на изгаряне в гърлото. 

Ябълковият оцет ще предотврати и разрухата на зъбния емайл, но за тази цел трябва да го консумирате през сламка, ако е възможно. 
Много хора намират обаче ябълковия оцет за прекалено силен като вкус поради неговата киселинност. Ето защо, ако вие не можете да го понесете, просто го разреждайте с мед. 

Рискове и специални предупреждения 
Сред хората, прибегнали до ябълковия оцет като терапия, има и такива, страдащи от странични ефекти. Те включват:
• Ерозия на зъбите
• Стесняване на кръвоносните съдове
• Възпаление на гърлото
• Увеличено ниво на калия в тялото
Страничните ефекти се засилват най-вече, когато оцетът се консумира в чист вид или в големи количества. 

Рискове
1. Ябълковият оцет може да намали или влоши действието на някои лекарства, включително диуретичните, разхлабващите, както и тези, предназначение за сърдечно-съдови заболявания. 
2. Не е препоръчително да консумирате ябълков оцет в случай на язва, защото той само ще влоши положението. 
3. Пиенето на ябълков оцет, дори и разреден с вода, може да повреди зъбния емайл. Ето защо експертите препоръчват да се приема със сламка. 

Други опции за третиране на киселинен рефлукс
Консервативните терапии за киселинен рефлукс обикновено включват както лекарствени продукти без рецепта, така и такива със. Отделно, към тях се добавя и план за промяна на някои навици в ежедневието.
 
Третирането на киселинен рефлукс с лекарства включва следните препарати:
• Антациди, за да бъдат неутрализирани киселините
• H2 блокери от типа фамотидина, за да блокира рецепторите в стомаха, който произвежда стомашни сокове
• Инхибитори на протонна помпа от топа на омепразола, който намалява производството на стомашни сокове. 
От друга страна, въпросните промени в начина на живот с цел третиране на киселинен рефлукс са следните:
• Преминаване към по-малки порции 
• Избягване на храни и напитки, които причиняват киселини 
• Отказване на цигарите
• Избягване да се ляга веднага след хранене 
• Повдигане на позата ви по време на сън

Какво да направим още сега 
Въпреки че за ползите от ябълковия оцет се говори нашироко и повсеместно, няма реално научно изследване, което да доказва конкретно ползата му в лечението на киселинен рефлукс. Ако решите все пак да прибегнете към него, не забравяйте следното:
• Консумирайте ябълков оцет в разумни, малки количества. 
• Разреждайте винаги ябълковия оцет с вода
• Задължително се консултирайте с лекуващия си лекар предварително, за да може той да прецени дали ябълковият оцет ще ви помогне, или ще влоши състоянието ви. 
Винаги съчетавайте терапията си срещу киселинен рефлукс с експертното мнение и съвети на медицинско лице. Само лекарят ви знае какво може да ви помогне, но и какво може да доведе до влошаване на вашето състояние.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)